Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2013 06:35 - Информационна Сигурност - Лесън-1
Автор: terca Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5449 Коментари: 37 Гласове:
4

Последна промяна: 05.04.2013 06:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Добро утро на всички!

/така правят културните граждани, пък били те и от село/
Тая нощ от 1:00 мислих, мислих /помежду другото/ и някак си не можах да го измисля да стане така, както първоначално мислЕх, а именно да направя дисекция на постингите
СИГУРНОСТ! /системна и не само/


и

Открийте разликата
и накрая реших да подходя по друг начин, а именно:
Ще оставя дисекцията /а тя повярваите ми е много важна/ за някоя друга вечер /в неделя например/, а сега ще Ви дам малко фактология. При дисекцията ще видите колко от тая фактология Ви беше дадена още преди месец, в аванс, но както често казвам Ххх не дава цялостни, сдъвкани решения.
Но... стига дървенофилософстване, а да си дойдем на думата какво се случи февруари и дори една година в аванс:

През изминалата 2012 година IBM проведе проучване  сред над 200 CISO /Chief Information Security Officers -  Експерти по Информационна Сигурност/ и резултатите бяха показателни:

- През последните две години необходимостта от този вид персонал се е почти удвоил

В днешно време акцентът вече е изместен към така наречена та мобилната сигурност – тоест това е най-големият проблем, пред който вече са изправени Експертите по Информационна Сигурност и в момента, а особено в бъдеще.

Реално фокуса от техническата поддръжка вече се измества към стратегическия бизнес подход и това е естествен процес, имайки в предвид глобализцацията на Бизнеса в световен мащаб и интернационализирането на компаниите. На тях /съвременните Компании  Експерти по ИТ Сигурност са необходими вече както останалите мениджъри, за да създават и прилагат стратегии за бизнеса на компанията и да предотвратяват ефективно рисковете, свързани със Сигурността.

- Информационната сигурност е вече основно перо в бюджета на почти 80% от големите световни конгломерати – не само корпорации, а и различни други организации със стопанска или не цел.

И това е напълно естествено, имайки в предвид, че на Експерти по Информационна Сигурност се пада никак не леката и изключително отговорна задача по опазването на някои от най-ценните активи на компаниите, каквито са: финансови ресурси, бази данни за клиенти, интелектуална собственост и редица други.

Проактивни методи за ефективна защита, а не ресурси за управление на съвременните заплахи би трябвало да са вече не цел, а естествено ежедневие в съвременния Бизнес.

 

Защо отворих малко насилствено темата за Сигурността точно вчера?!

Може би не знаете, но точно вчера нашето родно Интернет пространство беше атакувано и замалко не се вля в над 30-те хиляди сайта по цял свят, които бяха атакувани и „превзети” от „Darkleech” от средата на февруари до днес.

Какво представлява „Darkleech”?!

По същността си това е Apache-модул, инфектиращ потребителските компютри с iFrames, който предоставя администрирането на инфектираните сайтове в ръцете на Кракерите, осъществили „Darkleech” манифеста.

Сега да внеса малко култура /яснота и точност/: "Понятието" Хакер е позитивно. То е нещо като... титла в бранша. Хакерите са "будни" и високоспособни Специалести  И сферата, които често в "необходимостта" си да се докажат /четете "да изпитат насрещния Гении спрямо своя"/ се занимават с нетипични, но не вредящи... "заигравки". Обикновено обаче незнаещи болшинството от хората ги отъждествяват с Кракерите. Последните също са много начетени и образовани ИТ Специалисти, които също имат своите амбиции да доказват Гения си, но използват Знанията си и Уменията си за негативни, често изцяло престъпни цели.

Но да се върнем на „Darkleech”:
Засегнатите от тая атака сайтове са тези, използващи основно Apache 2.2.2 и Apache 2.2.3 като Уеб сървър.

Спред TRAC на Cisco /тимът им по ИТ сигурност/ - SSHD backdoor  дава възможност на кракерите, отдалечено да заредят и конфигурират зловредни Apache модули. Както обаче винаги се получава /ех пусто ЕГО/  хакерите имат уязвима страна и това е техният електронен подпис. Това спомогна на TRAC на Cisco да разработят скрипт за индентифициране на компрометирани сайтове.

Опасността обаче е реална и много сериозна, тъй като макар и да не е първата голяма атака чрез iFrame, насочена към Apache сървъри, сега тя е комбинативен метод от техника за атакуване в реално време и достъп на кракерите до „root”-ниво на компрометираните ссървъри.

Добрата новина е, че атаката е ограничена само до Windows базираните системи и по-основно потребители, които влизат в сайтовете от търсачки.

А лошата новина е, че 99% от потребителите посещават даден сайт точно по този начин. Другото интересно е, че „Darkleech”-атаката преглежда HTTP cookie /по-нататък ще бъде пояснено по-подробно понятието и как то ви прави уязвими в Интернет/, за да установи дали потребителят е постоянен клиент на даден сайт и ако е такъв – се възползва от него, а ако не – го завежда в база за по-късно атакуване.

Обобщение „со кратце”: WEB  и FTP са най-рисковите за Сигурността /говорим в ИТ сферата въобщи, включително и Комуникации/!

И тук говорим не за Сигурността като глобален проблем, а за Вашата, наречете я локалната.

Ползвайки Уеб и ФТП Вие поднасяте една незабележима изненада на традиционните /и особено пък безплатни/ антивирусни програми и защитни стени на Вашето РС.

Едно проучване на небезизвестната „Palo Alto Networks” твърди, че близо 25 000 /двадесет и пет хиляди/ зловредни заплахи от типа „malware” не се засичат изобщо от скенерите, използващи  услугата за анализ на малуер WildFire.

Пак те кават, че чрез FTP се получава ефективен метод за проникване на малуер в мрежите и съответните от това проблеми, тъй като близо 95% от зловредния код, проникнал чрез FTP, остава неоткрит в продължение понякога дори на месеци.

„Palo Alto Networks” дават и препоръки разбира се: Разкривайки, че повечето зловредни клиенти са препакетирани версии на един и същи код, като ботнетите Zeus и Torpig например.

/скоро ще Ви поговоря за twitter и неделното село, facebook – пък Вие пак си ги ползвайте.../

Обещах да говоря с думи прости и... го направих.

/Наистина – не се шегувам. Просто от това по-просто не мога – соори/

И дори да не сте го разбрали в момента – повярвайте ми, ако продължите да следите „темата” /пиша го в кавички, защото тя няма да е само за Сигурността/ нещата ще почнат да Ви просветват постепенно.

Има едни принципи, които съм изучавал още навремето, когато Пол Скарбио беше на семинари в България /говорим за 90-и някоя си година/, които повярвайте ми в последствие в дългата си кариера на сертифициран CISO /и други, свързани вече с обучението похвати/ съм се убедил, че действат, колкото и да Ви се струва, че не сте дървото, от което да стане Свирката.

И тук не говорим каква мелодия ще изкара свирката – говорим поне да просвири, пред Света да каже: „Ей, и аз знам нещичко поне по тоя и тоя въпрос!”

Лек и успешен ден на всички!
и... умната с кракването и хакването




Гласувай:
4



1. nativan44 - Good morning. ;)
05.04.2013 09:49
Security is what some people call the sububrbs of hell.
цитирай
2. christ - Здравей, Жоро,
05.04.2013 14:33
Как да бъда сериозен при тези безкрайно логични съждения? Ама кой да мисли? Всичко това си е вярно, и още как. Важното е да откриеш противоречието в тази мисловна подреденост. Всеки си го мисли, ама никой не може да се изрази така елегантно. И тъй като темaта ти е безкрайно необятна, все пак ще се спра на нещо по-конкретно, за което си пуснал лек жокер. IBM, a? Интересно и полезно изследване. Ама хайде да видим, все пак, за какво става дума. Тук мисля (понякога ми се удава), че посоката е грешна. Напълно съм съгласен, че виртуалните инфекции са непредсказуемо появяващи се и те дебнат отвсякъде. Да, но ако е налице едно единствено условие – да си включен в интернет. Какво следва нататък. Ако искаш да не те олигави някой червей или да не ти изцвили зад врата троянски кон, просто не ги допускай! Как? Ами много лесно. Ето една работеща схема: вземаш един РС, форматираш му харда да стане като нов, правиш си любимата инсталация и си готов. Ама никакъв интернет! Работиш си спокойно и с настроение каквото си намислиш. След това мяташ творението си на едно DVD, например, и го изпращаш където си намислил. Но от друг РС! Задължително! Така твоят си остава девствен за разните там буболечки, кончета, червейчета и всякаква друга гад. Така гарантираме сугурността си. Е, все пак има едно притеснение – да нямаш зараза в BIOS-a, ама това се случва толкова реядко, че веднага ще разбереш. Сещам се за още един начин. Махаш си харда, мушкаш в цепката едно DVD с BartPe и си работиш със здраве. А това, което искаш да запазиш, може да метнеш на едно флашче. По този начин мисля, че гарантираме сигурността в много голяма степен. А пък ако искаш да погледнем на проблема философски – няма проблем, само кажи! Намеквам, че сигурност няма. Ние постоянно се стремим към нея и само успяваме да скъсим разстоянието. Нищо друго.

Жив и здрав!
цитирай
3. christ - Здрасти, Жоро, пак съм аз
05.04.2013 15:43
Усещам, че повече клониш към информационната сигурност. Много добре знаеш, че каквото и да си говорим, става дума за пари. И в този случай е така. Какво имам предвид. Хич не ми пука, че имам някаква зараза. Боя се само да не я предам на друг. Но ако това не ме бърка, от какво да се притеснявам? В моя РС няма и буква дори, която би предизвикала интереса на който и да е хакер, макер, такер и какъвто и да е. Освен мъдрите ми мисли, друго няма какво да вземе. Халал да му са!. Друг е въпросът за конфиденциалната ионформация. Тя може да бъде както лична, така и общественозначима. Сещам се например за Wikileаks – според мен спорна тема. В случая са откраднати неща, които са общественозначими, но само като информация с конкретен характер. Например там няма да намериш номера на кредитната карта на Бил Гейтс (а колко хубаво би било...). Така че този тип информация изключително силно подкопава възможността някой да спечели пари от нея. Просто защото вече е станала обществено достояние и е загубила стойност. Това, което може да се постигне е само преоценяване на ценностите и ново пререгулиране на междудържавните отношения. Но нека не говорим за толкова грандиозни интереси. Как може да се злоупотреби с личната информация, например? Въпросът ми е риторичен. Единствената възможност е ако неволно я публикувам в интернет. Например това: mister_gd@abv.bg Ще кажеш „голяма работа” . Да, ама си има хора за всичко. Или ако си напиша по някакъв повод ЕГН – то например: 72......01 ? А? М?! Абе човек като има желание нищо не може да му се опре. Само може да намали риска. Толкоз! Нищо повече.

Жив и здрав!
цитирай
4. christ - Май мястото на това, което писах не беше тук?
05.04.2013 15:44


цитирай
5. terca - Ха ха ха
05.04.2013 19:55
Ще търпиш сериозна критика, Приятелю!
И то не ще е в това драскане, а в следващото.
В това ще започна от елементарните и още по-невярни нещица:
Сега...
Първо: мястото на всяко едно нещо е свободно всеки да го избере там, където иска и така, както иска. Стига да му позволява разбира се умствения багаж и финансов ресурс да го направи.
Ако ще и на Луната да напише нещо - така, че да е видно от всеки и то всяка нощ.
Лирическо отклонение: имах една заигравка тук с един младеж, който "изповяда" "религията" на едно руско движение... Те примерно твърдят една абсолютна глупост, която е в разрез с факта, че на повърхността на Луната има м/у 1 и 3 метра регулит...
Но да се върнем на предходното ти писане и отдолу нагоре.
"Абе човек като има желание нищо не може да му се опре." - сега... Тук в разрез с това, което ти е говорил Терца-та ще кажа, че не е баш така.
И повЕрвай ми - зная много добре за какво говоря.
Едно е да искаш /да имаш Желание/ - друго е да Можеш /да го направиш/.
И дори веднага го оправдавам с казаното /загатнатото от теб/ по-горе, което... няма нищо общо с джапанките.
Нищо общо.
Бившата ми Съпруга - да януари е /ако го приемем като следващо, а не последно - защото като последно питам може ли да бъде и какво говори?! А, и да уточня нещо - когато говоря /пиша/ нещо - го правя в натюр - в смисъл това, което е в главата ми или е мое - копирам си разбира се от мои "записки" - да не съм Сайборг, че... всъщност то харда си е голям, но кеша.../, но годината...
Сори, Майкъл, но тя не отговаря на нито... една моя съпруга-а-ха ха ха.
Мъничка нещо се оказва.
И защо пък трябва да кажа "голяма работа"?!
Не виждам повод.
Информацията, която може да се "извлече" от НЕТа за всеки /ли?/ един човек е точно тази /ли?/, която той е позволил да стане достояние на... "хакерите, кракерите" и особено както казваш "макерите" - дано някой не се засегне от тези твои думи.
Но да тълкуваме: защо "мистер", не например помпозното "мастер"?!
цитирай
6. terca - Специлестите веднага ще кажат: "ами защото "мастер" просто не става - забранено е по дефолт"
05.04.2013 20:07
Да! ама...
Не!
/би казал особено "макера" - аз например познавам "макер" който когато Любимата му беше в болница на 2000 км. от него и не му беше казала, за да не хване Той! първия полет и да се върне в БГ, я откри в масива на болницата, обърна буквичката "А" в името й обратно - да гледа д крачетата нагоре /бааси - тогава е мислелза секс явно простакът му с простаците/, разпечати епикризата на принтера на главната сестра и й написа /ръкописно с неговия почерк/ на екрана да й я отнесе. Това беше достатъчно, за да й каже "Идвам си! Друг път не ми спестявай обстоятелството!" Просто и елегантно - не мислиш ли?!/
Но да се върнем на "gd" - тук вече твоят приятел /не го приемай, че това мисля - нали говорим открито - не на лични /които написах колко са лични и дори дадох линк на Знаещите и Можещите къде е пролема, но... Глас в Пустиня! - не драсна поне ти, че си видял линка, да не говорим осмислил, а ми говориш тук някакви си локумести глупости /това не нарушава обещанието ми за липса на арогантност - просто е фактология и ще я покажем в процеса на равиване на темата - за сигурността иде реч/ - затова и аз отговарям тук. Така си го избрал - така го правим.
Та: "gd" - тук приятелят ти е нацелил - Георги и Д---а.
/дори има една цяла серия фирми имената на които произлизат от тези две имена - и за съжаление някои от тях тоя пък мой приятел още не може да закрие - не за друго, а защото така иска Бившата му/
Името на Жената го спестих, защото все пак моя приятел не я е питал дали може да го цитира.
Така а а...
Да продължим нагоре, но...
След малко!
Първо да свършим нещо /не, че досега графомнствахме де.../
цитирай
7. christ - Здравей, Жоро,
05.04.2013 20:25
"Едно е да искаш /да имаш Желание/ - друго е да Можеш /да го направиш/."

Казал съм го съвсем точно:

"...човек КАТО ИМА ЖЕЛАНИЕ нищо не може да му се опре."

Интерпретирай, но не изопачавай.

Това за 2000 км е доста интересно.

Давай ннататък....
цитирай
8. terca - Ами и и...
05.04.2013 20:28
ОК!
Но ти го пращам на несъществуващата до преди 5 мин. поща, която цитирам
Подчертавам - несъществуващата!
Това също е фактология, която ще докажем след... 30-тина мин - просто сега трябва да се вглъбя в една задачка за 8-мокласници
Ти си чети в пощата!

А... паролата е 1234
цитирай
9. christ - Няма какво да тълкуваме, не съм го ...
05.04.2013 20:32
Няма какво да тълкуваме, не съм го измислил аз mister вместо master. Tака си е в оригинал. А пък за другото, сори, нищо не разбрах. Например това: "Бившата ми Съпруга - да януари е /ако го приемем като следващо, а не последно - защото като последно питам може ли да бъде и какво говори?!" Не че се интересувам от бившата съпруга, а от смисъла на подредените думи и връзката между тях. Не ме дръж в напрежение когато се опитвам да те разбера. Оказва се, че когато гадая, се случва и да сбъркам, а?
цитирай
10. terca - Я пак?! - Щото нещо не се схванах...
05.04.2013 20:33
"...човек КАТО ИМА ЖЕЛАНИЕ нищо не може да му се опре."

Интерпретирай, но не изопачавай.
Във втората му час я пак иде реч

Не схванах - нещо съм изопачил ли?!
Щото Аз! твърдя, че не!
Но пък... казва ли ти някой - но Аз! смея да питам!

Кажи ако нещо чувстваш като изопачено - за да тълкуваме /проверим/.
А за твърдението ти...

Аз отново повтарям Моите думи!

Искаш да доказваме ли?!

Ще задам въпрос:
Ако променя паролата на пощата от 1234 на 12 символна - колко време ще е нужно на един "макер" и кои методи ще използва за мак-ването й?!
Чакам сега - в реално време!

/ПС: Не мисли, че се конфронтирам нещо с теб - просто говоря както винаги с Фактология!/
цитирай
11. terca - Случва а а?!
05.04.2013 20:58
Краси!
Ти много често ъркаш!
Какво неясно написах та не си разбрал /вярно понеже ми е напрегнато пиша без да спазвам пунктоация и бла-бла но това е много по-добре и стойностно дори от оная маймуница, която някой ден ще забраня /със закон в НЕТа-а-ха ха ха/
Много просто:
Бившата ми съпруга се казва Д---а от там може да се приеме "д"-то в ГД за достоверно - щото Аз! нали съм Георги /засега - иначе не виждам пречка утре да съм... Миро примерно/
Родена е на 35. 01. но не 72-ро лето господное
35 - не е грешка - кой казва, че Есгрона не може да греши?!
М?!
/който го твърди - нека ми звънне - толкова е лесно да ми намери ГСМа в НЕТа - не мислиш ли?! - Макери колкото щеш - одсобено в БГ - всеки втори/
А уточнявах, че не става ясно дали е 7201 или е 72хххххх01 - "нал тъй"?! както каза наскоро под един пост един "анонимен" /само интересно защо Матрицата го разпознава като определен НИК/.
Просто нали - като да си залепиш лепенка на камерата, а Т.?!
цитирай
12. stealingbeauty - Не ме вкарвай в дискусията, Г. :)
05.04.2013 21:13
Аз просто си наблюдавам и чета. Не желая да участвам за момента.:)
цитирай
13. terca - Започвам с дисекция на първото ти писане, Приятелю,
05.04.2013 21:26
въпреки, че наистина не ми е до това, но за да не го изтълкуваш, че бягам от "двубоя" /словестния - нали ще се ограничим до тук.../

"Как да бъда сериозен при тези безкрайно логични съждения? Ама кой да мисли?"
Аз мисля, че достатъчно видно подчертах, че ще съм сериозен и неарогантен /освен, ако в някоя фактология някой не го изтълкува като такова спрямо него, но това си е негов проблем - да се справи сам със синдрома на ощипаната мома/.
Така, че - не виждам нищо смешно.
Дори темата е подхваната по... тънката лайсна.

"И тъй като темaта ти е безкрайно необятна, все пак ще се спра на нещо по-конкретно, за което си пуснал лек жокер. "
Темата безкрайна а а?!
Напротив!
И дори въпроса го зададох в предходния или по-предходния пост и отговорът е в вде думи /не визирам моите любими два такта /+ 1//
Две думи изчерпват Цялата тема.
И всъщност никакъв жокер не съм давал - дал съм няколко хиперлинка, за да научат нещо допълнително който иска - но жокер не.

"Тук мисля (понякога ми се удава), че посоката е грешна. Напълно съм съгласен, че виртуалните инфекции са непредсказуемо появяващи се и те дебнат отвсякъде. Да, но ако е налице едно единствено условие – да си включен в интернет. Какво следва нататък. Ако искаш да не те олигави някой червей или да не ти изцвили зад врата троянски кон, просто не ги допускай! Как? Ами много лесно. Ето една работеща схема: вземаш един РС, форматираш му харда да стане като нов, правиш си любимата инсталация и си готов. Ама никакъв интернет! Работиш си спокойно и с настроение каквото си намислиш. След това мяташ творението си на едно DVD, например, и го изпращаш където си намислил. Но от друг РС! Задължително! Така твоят си остава девствен за разните там буболечки, кончета, червейчета и всякаква друга гад. Така гарантираме сугурността си."

Ха ха ха
Противоречиво - не мислиш ли, Краси?!
Имам в предвид това с ДВД-то и пращането от друго РС в куп с това да нямаш НЕТ.
Но пък да попитам къде е това, другото РС?!
цитирай
14. terca - В същата мрежа с твоето /може и подмрежа - дори маски-каски и тем подобни не е нужно да се в едно обкръжение.../
05.04.2013 21:35
Да не говорим, че ако си в един малък град - ти може и член на един голям ВАН да се окажеш...
Но пък да предположим, че РС-то ти не само нма НЕТ, а дори няма и ЛАН.
Какво ни остава ли?!
Ами нищо!
Освен електромагнитното излъчване на екрана ти /същото, което ти гледаш отпред - някой "макер" в някои "среди" може да го види и отзад.
Освен ако разбира се офиса ти не е от бариеви тухли.
ОК!
Направил си го такъв - крепост - бариеви тухли и 1 метър олово /под земята естествено, щото не горните етажи, където обеча да са баровците с туй олово.../

Мрежата, Краси!
220-волтовата.
Не мисли, че технологията не е дотам напреднала вече, че да се изгражда ЛАН по нея!
Напротив - това е фактология от... има-няма 6-7 години.
Вярно, бавно, интерферентно...
Но какво от това?!
Бай Графоман не бърза за никъде.
И нали се сещаш, че той стои зад някой Джин?!

Така, че - праскай и един генератор на бензин да ти прави тока /напрежението всъщност както е по-правилно/...
И...
Почти си сигурен!

Казвам почти - защото остава още един метод да ти... намерят несъществуващия мейл адрес /ха ха ха/
georgi_geo--- - jfld e 'dij fj eork ,ed.ek ;fr ;ex. kd ufxjf fjhfld,s; *ke ;r e fikflek kf lie mdu - ,dp/rx fijdkd.djd 'di r ;r mrtr - FU@!*
цитирай
15. terca - FUq J!
05.04.2013 21:36
ëjr ir!
Rkje,eikf e!
R e===
Bdujf.fhrs!
Lros udulf Lr udpd ?,djfléod >dxb! - ?dje Lr Je,[d krufhd ke .cge!
Filek ufhdjf=== .cge - nd nd nd
цитирай
16. christ - 72хххххх01 e, не го вземай насериозно, заигравка е.
05.04.2013 21:39
Много усложняваш нещата с това mister_gd@abv.bg - просто е copy-paste. Не съм го украсявал.
Но да си дойдем на думата. слагам моето и твоето9 едно под друго:

"...човек КАТО ИМА ЖЕЛАНИЕ нищо не може да му се опре."
"Едно е да искаш /да имаш Желание/ - друго е да Можеш /да го направиш/."

Хайде да направим един фактоЛОГИЧЕСКИ анализ. Какво ли съм искал да кажа? Аха! Да! Ето какво. В стремежа си да достигне максимална сигурност, единственото и достатъчно условие е да ИМА ЖЕЛАНИЕ за това. Говоря за желание и нищо друго. В конкретния случай е така. Разбира се, че МОЖЕНЕТО е много важно, но аз гледам на ЖЕЛАНИЕТО като на първо и единствено условие, и то при реализирането на всяка една предварително поставена цел. Естествено, че е "друго - да можеш". За моженето дума не съм отварял - това е твоя интерпретация. Познавам много хора, при които желанието надминава моженето. Е, какво? Да приемем ли, че тези хора са безполезни? Един можещ да се намери между десет силно желаещи, мисля че е достатъчно за реализиране на задачата.

За това - толкова. А за другото - не съм хакерствал. Ти доброволно си предоставил тази информация за свободен достъп. Нищо лошо, но това беше пример за уязвимостта на личните данни и свързаната с това злоупотреба. Може да е наивно, но пък работещо.
цитирай
17. christ - говоря за...
05.04.2013 21:46
това РС, което по условие сме възприели като работещо, основно. А другото може все пак (с известни компромиси) да го включиш в нета. Това не е голям проблем, защото би могъл да си го форматираш , т.е. дезинфекцираш, когато поискаш. Но така първото в и н а г и ще си бъде чисто. А! Откъде ще вземеш второто ли? Ами от моя килер, от твоя, от... абе откъдето ти дойде на ум. Да не съм краен, но дори една конфигурация 486 може да свърши работа. Защо ли не?
цитирай
18. christ - мно-о-о-о-о-го задълбочаваш, Жоро,
05.04.2013 21:56
Понеже съвестта ми е чиста и въобще не ми дойде наум, че някой може да ми гледа гърба на монитора. А това за 220V не е изненада. Да, преди малко повече от 5-6 години в Германия бяха готови да го въвеждат, дотолкова бяха въодушевени от идеята. Добре, ама защо ми е генератор, лаптопа ми издържа 4 часа средно натоварване. И въобще - много по-лесно е да опазиш информацията ако не си в нета. Нали?
цитирай
19. terca - И според теб "форматиране" означава "дезинфекция", така ли?!
05.04.2013 21:59
Бааси!
Ти ме утрепА!
Без да гръмнеш!
А говориш, че ти е хоби /аз го приемам за по-професионално от Професия/
Краси...
Напиши мненията си в два файла на... каквото искаш като редактор.
Запиши ги на един форматиран хард /но не под 200МВ/...
Форматирай след това...
Форматирай втори път!
И за всеки случай още веднъж!
Изпрати ми харда /ще ти пиша как/.
Ако до три дни /не че толкова е нужно, но нали не искаш това да ми е приоритет?/ не ти публикувам тук мненията - трамвай да стана!
цитирай
20. terca - С това спирам да коментирам!
05.04.2013 22:07
Но не казвам Вие /ти/ да го правите!
Просто ще отговарям по друг начин във Времето!
/моят отколешен най-сериозен Противник/
/последното е насочено към Времето - да не стане грешка/
цитирай
21. christ - Впрочем,
05.04.2013 22:13
Наличието на интернет малко ме дразни. Аз обичам да ползвам компа с неговите конвенционални функционалности. Интернета е по-скоро за забавление, ако вземем начина, по който се разбира от болшинството. Вярно е, че все повече се налагат някои от очертаващите му се предимства, но и те са специфични. Строго погледнато 20% от нета се ползва за полезна (разбирай служебна) работа, всичкото друго е луна парк. Дори измислените "облачни" услуги ми се виждат малко странни. Полезни са най-вече за инвалиди, заковани на едно място - и то място, на което има достъп до мрежата. Къде по света можеш да се разхождаш из територията на страната и същевременно без прекъсване да имаш достъп до интернет? Пълни глупости! Тази измислица може би е подходяща само и единствено за смартфони - защото те са по-удобни за целта. А пък и нямат толкова място за запаметяване на мъдрите ни мисли. Ама един нетбук с 250ГБ или 500ГБ да го предназначиш за "облачно" ползване - това си е пълно недоразумение. За какво му е този голям диск? А скоростта на "облака"? (ако го хванеш). Това ми е мнението.
цитирай
22. christ - Прав си, Жоро,
05.04.2013 22:19
Ама няма да ти пращам харда, защото ще го прочетеш. Е, и аз бих се справил, ако се понапъна. Препоръчвам форматирането за да се направи чиста инсталация, не за друго. А ако е бил заразен преди това, да - някой доброжелател може да възстанови статуквото. Добре, приеми, че диска е нов, а не форматиран. Това исках да ти предложа като качество на системата. Но никой не може да ме убеди, че форматиран диск, който не е включен в нета, би могъл да лепне някоя болест. Възможностите, които виждам са: заразен BIOS, привнесен вирус от несъобразено ползване на DVD или злонамерена намеса на някой доброжелател в мое отсъствие.
цитирай
23. terca - Уф!
05.04.2013 22:32
Ти ме принуждаваш да пиша - баси Провокатора!
-----------------------------------------------------------------------
"Наличието на интернет малко ме дразни. "
Хайде да го спрем, а?!
Така както направихме преди години с целия НЕТ на една цяла държава!
Или това ще кажеш, че не е ФАКТОЛОГИЯ?!

"Аз обичам да ползвам компа с неговите конвенционални функционалности."
Които клонят към "0".
Възможностите иде реч!
Все едно да си вземеш пералня, но да не я включиш да се захранва от "мрежата, а да пълниш с кофи.
/нали не мислиш, че закона с пералнята беше случаен?! - Макар, че не това е по-важното, което е искал да каже Поета - има нещо много по-важно и по-дълбоко законспирирано в това/

"Интернета е по-скоро за забавление, ако вземем начина, по който се разбира от болшинството. Вярно е, че все повече се налагат някои от очертаващите му се предимства, но и те са специфични. "
Забавление е е?!
Май наистина трябва да си мълча!
Ти си миеш ръцете /да се върнем към пералнята и мрежата с водата/ за забавление, така ли?!
Хайде в едно с НЕТа да спрем и ТОКа и ВОДАта и направо после да помислим за ВЪЗДУХа.
Храната ще я оставим - все пак хората трябва да живеят!

"Строго погледнато 20% от нета се ползва за полезна (разбирай служебна) работа, всичкото друго е луна парк."
Ами явно ние, дръвниците не ходим /ли?/ на луна парк...
Да - 80% работа и при останалите 20% забавление пак вложи работа!
Става! Така са ми казвали...

"Дори измислените "облачни" услуги ми се виждат малко странни."
Измислени и и и?!
Айде сега - ще обиждаме БГ технология, която също има в тази сфера /писал съм в аванс, че "Гугъл" използва такава създадено по "Шипка" още 90-те години - в Пловдив /Здраасти, Красс - как е майна, Филибето?! - Много здраве на Оптед!/

"Полезни са най-вече за инвалиди, заковани на едно място - и то място, на което има достъп до мрежата. Къде по света можеш да се разхождаш из територията на страната и същевременно без прекъсване да имаш достъп до интернет? Пълни глупости!"
цитирай
24. terca - Навсякъде!
05.04.2013 22:37
В цивилизования свят можеш да "се разхождаш" и да имаш НЕТ.
Дори и в Гранд каньон можеш да си го носиш!
/момент да оставя куфарите/
Вица е такъв - за онзи часовник, който можел много неща.
Българският!
/тук отварям скоба да кажа, че той, електронния часовник наистина е наше дело - Булетроникс/
/почти като Диметроникс - но без някаква връзка, Краси - Що е OLE?! - ако не го напишеш без Гугълоподобните - просто си зашивам устата/
цитирай
25. terca - Така-така...
05.04.2013 22:52
Споко - тя моята си тече - Керванът си върви /е, трябва да ръчкам Камилите, но то не е като да съм самата Камила.../ и Аз! мога са си пиша и тук, и Там, че дори и на лични да си комуникирам - това все още не е многозадачен режим на работа...

"22. christ - Прав си, Жоро,
22:19
Ама няма да ти пращам харда, защото ще го прочетеш. Е, и аз бих се справил, ако се понапъна. Препоръчвам форматирането за да се направи чиста инсталация, не за друго. А ако е бил заразен преди това, да - някой доброжелател може да възстанови статуквото. Добре, приеми, че диска е нов, а не форматиран. Това исках да ти предложа като качество на системата. Но никой не може да ме убеди, че форматиран диск, който не е включен в нета, би могъл да лепне някоя болест. Възможностите, които виждам са: заразен BIOS, привнесен вирус от несъобразено ползване на DVD или злонамерена намеса на някой доброжелател в мое отсъствие."

То не споменаваш РАМ-а ми говориш за БИОС-а.
Къде е по-лесно, а?!
БИОСа е Е-ПРОМ - не е РАМ.
Да не говорим за РОМ - от вирус, загнездил се там в никой случай не мажеш да се оттървеш ти, Краси!
/с това не искам да те обидя - просто следвам "нишката"/
Хайде питай ГълГъл за вирус в РОМ, за да видим ще можеш и да постнеш поне две имена.
Полиморфни, ако може!
/хи хи хи/

А, че не съм прев - не съм!

Просто щото съм седнал!
ха ха ха

Пиши - стана ми интересно!
И както виждаш - отговарям в реално /според Инвестор де/ време!
хи хи хи - това хи-хи-кане е към "Инвестор" / и чакам бан, нали така, Майсторе!/
цитирай
26. christ - Znam, че електронния часовник е БГ
05.04.2013 23:07
Само не ме убеждавай, че в Гранд Кениън може да се закачиш към нета. Слаба им е мрежата, Жоро, слаба. Мисля, че знаеш, че по отношение на скорост и достъпност до интернет, БГ е на осмо място в сяета? Че доста зад нас е Германия, да не говорим за САЩ? Така че това, което мислят, че правят няма да им се получи скоро. И пак питам: за какво им е? Защото това е май най-удобния начин да събориш сигурността. Та за ползата от нета. Ами ползвай си го както и за каквото искаш, не съм казал, че съм против. Но компютъра не беше измислен за да се ползва интернет , а обратното - интернет беше измислен заради компютъра. А ти ако искаш си сложи колелета на пералнята - ще си я разхождаш из стаите, защо не? Ако искаш си закачи интернет на компютъра, защо не?
цитирай
27. christ - ОК, съгласявам се - да напъхме вирусите в РОМ-а
05.04.2013 23:11
Това са частните случаи, все пак, не си ли съгласен? Е, има начини и BIOSA да бъде спънат.
цитирай
28. terca - Но пък смятам, че е необходима до откликна и на това след "Прав си..."
05.04.2013 23:39
/уточнихме, че съм седнал - това моля да се приема като шега - не като арогантност/

"Препоръчвам форматирането за да се направи чиста инсталация, не за друго. А ако е бил заразен преди това, да - някой доброжелател може да възстанови статуквото. "
А защо трябва да се прави "чиста инсталация" не схванах?!
Не "лекуваме" проблема /приеми, че не сме се справили и сме го допуснали/, а... атомна бомба и всьо с началье - тъй ли?
Една интересна за теб препратка:
http://krutata.blog.bg/politika/2013/04/02/severna-koreia-privede-v-boina-gotovnost-raketite-si-nasoche.1070616
*od m,fle,r; keyf*
Значи: Детето се разболява /щото сме имали неблагоразумието да му дадем да си яде на корем сладолед през децембър...
Прераства в племония...
Двустранна...
И ние...
Форматираме и правим ново - така ли?!
/от гледна точка на "правенето" - приятно, но.../
А примерът макар и грозен е много на място и пояснявам защо в два такта:
Такт първи: на една фирма и са били нужни десетилетия, за да достигне до ниво Корпорация. Тя е вече високотехнологична. Базите й данни не са на един хард, Краси...
Не са дори на един сървър...
ОК - не са разбира се в облаците, но...
Са с обем примерно 3 терабайта...
/ако нещо ти се вижда малко - явно примерно не си на ти с това например /хайде да включим споменаваната от теб Германия /уф - подсети ме за една песен - ще я търся после неконвенционално - ха ха ха/, че Касперски се грижи за сигурността на говермент сегмента на цяла Германия!
Това също е фактология - писал съм в аванс за това, дори описах тогава со кратце как изглежда централата в Москва, кой ръководи Екипа там и в момента колко "макери" са на смяна там.../
Такт втори: Заразяват се тези правителствени сайтове в Германия с "лигав червей" и Касперски /вече визирам човека/ си прави харакири - просто щото ще е по-лесно вместо да ходи и 112 години да форматира хардовете и после 65536 века да не може да възстанови инфото от тях.

Аз Ви казвам, че гледате /разсъждавате/ на дребно - Вие не ми вярвате!

Обидени?!
цитирай
29. christ - Значи последно за днес уточняваме.
05.04.2013 23:45
Зараза може да има и в ROM и в BIOS. Това са редки, но драматични случаи. И все пак лечими. Примерно рестартираш BIOS-а. Това е първото, което ми хрумва. Ама май изместваме темата. Говорехме за сигурността. И да си бронираш компа, пак може да бъде заразен. Но само ако ти позволиш (волно или неволно)!
Май отдавна си заспал. Почивай, Жоро, почивай. Утре пак ще се чуем.
цитирай
30. terca - Ако има -
05.04.2013 23:48
МОЛЯ ДА МЕ ИЗВИНИТЕ!
цитирай
31. terca - По-глупаво нещо не бях чувал!
05.04.2013 23:59
26. christ - Znam, че електронния часовник е БГ
23:07
Само не ме убеждавай, че в Гранд Кениън може да се закачиш към нета. Слаба им е мрежата, Жоро, слаба. Мисля, че знаеш, че по отношение на скорост и достъпност до интернет, БГ е на осмо място в сяета? Че доста зад нас е Германия, да не говорим за САЩ? Така че това, което мислят, че правят няма да им се получи скоро. И пак питам: за какво им е? Защото това е май най-удобния начин да събориш сигурността. Та за ползата от нета. Ами ползвай си го както и за каквото искаш, не съм казал, че съм против. Но компютъра не беше измислен за да се ползва интернет , а обратното - интернет беше измислен заради компютъра. А ти ако искаш си сложи колелета на пералнята - ще си я разхождаш из стаите, защо не? Ако искаш си закачи интернет на компютъра, защо не?

Соори, Краси, но е факт!
И моля те...
Поне на мен не говори на кое място е България /20-то, ако трябва да сме точни - и то не в света/ в скоростта на НЕТа...
А някой път /все ще стане - агейн/ като съм в Гран каньон ще ти покажа какъв НЕТ може да се носи там...
Казах "носи", Краси - не да се закачиш.
Макар, че при мен /и не само де - Мау! за Вас може да съм..., но не всеки ме познава колкото Вие - особено пък... Бившата ми Съпруга - ха ха ха/ под "носи" визирам "да се закача".

И отново ти напомням, че:
Вместо тук да ми разтягаш локуми /повечето нефактологически - не даде примерно имена на два полиморфни вируса, атакуващи ROM... хи хи хи/ - без да се обиждаш - вземи проследи внимателно ОТНОВО трите последни поста, в едно с препратките към други два и неблога на Братовчеда Лайф...
И пиши за това.
Со кратгце и така, че да ти засвидетелствам Уважение!
/надявам се да не те обижда последното/

Айде лека!
И както ти каза един път: "Няма стига! Чакам!" - имената на два вируса, които могат да те дебнат от ROM и нелокуместата /конкретна и техническа/ дисекция на този, предходните два и препратките постинги.
Тогава ще видим кой крив - и кай прав!
Другото е просто ДУ-МИ - ДУ-МИ...
цитирай
32. terca - "Но компютъра не беше измислен за да се ползва интернет , а обратното - интернет беше измислен заради компютъра."
06.04.2013 00:19
И тук ГРЕШИШ, Краси!
И тук грешиш!
/и виж как без да искаме стигнахме до темата /агейн/ за Технологиите/
Интернет не беше измислен заради РС-то.
Просто то "отесня".
Все едно да кажеш, че... хайде да се върна /ли?/ на пералната машина - тя не е създадена, защото сапуна се е провалил.
Просто е "отеснял".
Отново на дребно гледаш на нещата!
Като един обикновен Потребител!
Ей затова Българина е куц тук, в България!
Защото е обремемен със своята Скромнаст /чети свитост, страх, настъпен/
Джон Атанасов изобщо не е Българин!
/и ако някой е скандализиран от това ми твърдение - нека първо научи за Него, баща му, чичо му, Живота му поне колкото зная Аз! - това отново не е арогантност - просто в ИТ сферата съм от самото й зараждане тук, в БГ, да не говорим други неща, защото вече не ще убедя никого /не че сега целта е такава де/ в неарогантността на думите си/
и в същото време:
Джон Атанасов е Българин!
/вие примерно не знаете къде и за какво даде един свой имот тук, в БГ - и моля-моля - не питайте ГълГъл, щото няма да ми поднесете удоволетворяващ отговор. Не за друго, а защото просто там беше издигнат един технологичен завод, но той носи дивиденти на Муравей Радев - не на БГ народ.../
Защото не гражданството или къде си роден /ли?/ прави българина Българин!
А самоосъзнаването, самоопределянето.
И той, Атанасов се е припознавал /прочетете отново - припознавал/ като такъв!

Не ме палете моля Ви, щото все пак съм на работа!

И...











форматирам хардове!
ха ха ха
цитирай
33. terca - 29. christ - Значи последно за днес уточняваме. 05.04 23:45
06.04.2013 01:50
Аз?!
Да спя?!
Колко пъти да кажа, че съм на работа /не ме гледай, че съм толкова активен /ли?/ - ние "началниците" сме така - умеем да дървенофилософстваме и да прехвърляме топката /работата/ на другите/ и не ми е само до писането тук.
Макар, че мисля, че в реално /подчертавам още веднъж за блог.бг/ време се включвах в диспута.
Но, Краси...
ом-ом-ом
Ти изби рибата с това изказване!
/дано не прочете някой Колега/
Направо...
"Задавих се с чая си от смях. "
/но пък ми мирише на наденички - явно от изгорялия РОМ ом ом ом.../
Не твоя ром, бе, Груби - оня, който го повторих три пъти на БГ и още толкова на Ан /хай/, за да наслоя вниманието, но... не би.
Провокира ме ти, Краси!
С 486-тицата /не уточни SN или DX - ха ха ха/.
/всъщност въздържах се да почна за нея, кантролерите по поддръжка на IDE и оттам това което писа за DVD-то... - да не изместваме както казваш темата-а-ха ха/
Но пък извади я от килера и пробвай - поиграй си с конфликтите на HDD с DVD-то, за което спомена... Като все пак се пребориш... сложи му едно високоскоростно ДВД /говорим вече за носител/ и отново си поиграй... /ако преди това не ти се изплези Чичо ти Бил от син екран с разни цифри в жълто//
Но... както казах УВИ!
Дори очаквах дебнещата ни "Ултравайлет" да се включиш в диспута, но... не би...
Но нищо - важното е, че стигнахме до решението /ли?/ - изтрихме вируса от PROM-a, EPROM-a и EEPROM-a - остана ни само този в ROM-a на 486-тицата...
/сега Въпросът е откъде ще вземем програматор /ли?/, че да програмираме наново.../
Фактологията обаче говори, че Бате Ви Терца има звънец с 128 мелодии /които си е избрал по желание - просто Радко /Китариста/ му е "извлякъл/ нотите, и той си ги е програмирал в EPROM-a/ още от 1990-jо лето господное - тогава, когато звънците в БГ "викаха" предимно "дзъррр", щото канбанката предразняла я от прах, я от близкоотстояние от чукчето...
Е... имаше и някое и друго "канарче" тук там...
И едно такова пиу-пиу затихващо /щото мултивибратора оставен на самотек/...
цитирай
34. terca - Тая нощ споменах Данчето на една Приятелка...
06.04.2013 02:03
Същия тоя звънец, Груби, й стана тема на Дипломната работа...
/и я защити с 6 щото имаше и макет - действащ/
На това Аз! му казвам Фактология!
Другото е: Мижи да те лъжем!
/не приемай, че казвам, че лъжеш, Краси - все пак си ми приятел, но това те поставя в най-неловко положение да съм най-саркастичен с теб/

/и най-взискателен/
Така, че - утре /да не подведа и излъжа, защото тогава чертаехме предимно на паус - имаше си предмет - също е фактология, че го споменах в аванс КТРЕА - Конструиране и Технология на Радио-Електронна Апаратура" /и сие/ ще намеря по-късното копие, това на Данчето /Здрасти и и, Карловооо!/, то е правено на РС /386SX да не беше и 286 - еех старост-нерадост, но пък на 2-86 Оркад и Пикад май не тръгваха - за Майкролоджик да не говорим/ и мисля, че имам копие на хартия.
Ако да - ще го сканирам /в едно с табличката/ и ще ти го постна.
Пращам в Русе до поискване един програмиран EPROM /въпрос - той ще е от онова време - нали не мислиш, че не съм произвел поне 100 бройки - така, че поне 10 програмирани чипа все са ми останали - дори после го префасонирах на светлинно шоу и оборудвахме дискотеките на Филибето по онова време /"Комина" беше една от вървежните небаровски, в Тракия говорим за 90-те години на по-миналия век - ха ха ха/.
Спирам - щото ме налегнаха Задачки, Краси!
Задачки!

А не сън!

Сънят е загуба на Време!
Забрави ли?
цитирай
35. christ - Здравей, Жоро,
06.04.2013 22:32
Първо – ето нещо за българския интернет. Ако искаш спори – информацията за мен е достоверна и се позовавам на нея.

Второ. Искаш да ти доказвам известни неща. Добре. Ето малко подробности:

1. През септември 2011 година бе засечен троянецът Mebromi (MyBios), който бе квалифициран като първият успешен компютърен вирус, който се записва в BIOS (по-точно Award в BIOS) и запазва работоспособността си след рестартиране на компютъра.

При следващо активиране на системата вирусът добавя допълнителен код към стартиращия сектор на твърдия диск (MBR), като по този начин успява да инфектира winlogon.exe и winnt.exe на Windows XP, 2000 и сървърната 2003. Това е стелт вирус, понеже скрива промените в зареждащия сектор и при четенето на MBR показва неговото оригинално съдържание. Вирусът е много опасен, защото след пълно почистване и дори смяна на твърдия диск той оцелява и отново заразява системата чрез BIOS-а.

Вижте повече: http://www.kaldata.com/70649/%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD-BIOS-%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81.html#ixzz2Phzf5HqL


2. Вирус може да презапише BIOS-а на дънната платка и да поддържа инфектиран сектора за зареждане на твърдия диск, алармира компанията за сигурност Доктор Уеб. Trojan.Bioskit.1 е способен да зарази само дънни платки с BIOS от Award. Наличието на подобен фърмуер обаче не означава непременно, че системата може да бъде заразена. От три проверени платки, специалистите на Доктор Уеб са успели да заразят само една.

3. "Trojan.Mebromi е троянски кон, който заразява BIOS и Boot магистър Record (MBR). Той също изтегля допълнителен файл, за да нарушена компютъра "
Trojan.Mebromi (http://www.makeuseof.com/answers/bios-infected-virus/)
Ниво на риск 1: Very Low
• обобщение
• технически детайли
• отстраняване
За печат | Оценете тази страница
Открита:
Септември 6, 2011
Актуализирано:
Септември 6, 2011 09:45:57
Тип:
Троянски
Инфекция Дължина:
13,048 байта
Засегнати системи:
Windows 2000, Windows 7, Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows Server 2003, Windows Server 2008, Windows Vista, Windows XP
Trojan.Mebromi е троянски кон, който заразява BIOS и (MBR). Той също така изтегля допълнителен файл на заразения компютър.

За повече информация, моля вижте следните ресурси:
MBR инфекции
Антивирусна защита на данни
• Първоначално бърза версия освобождаването септември 6, 2011 ревизия 003
• Последни бърза версия февруари 19, 2013 преразглеждане 016
• Началната дневна версия Certified 6 септември 2011 преразглеждане 017
• Последни Daily версия Certified 6 септември, 2011 преразглеждане 017
• Първоначално Седмичен Certified дата на пускане на 7 септември, 2011
Кликнете тук за по-подробно описание на бързо освобождаване и дневни дипломираните вирусни дефиниции.
Оценка на заплахата
Див
• Wild Ниво: Ниска
• Брой инфекции: 0-49
• Броят на обектите: 0 - 2
• Географско разпределение: Ниска
• Заплаха ограничаване: Лесно
• Отстраняване: Лесно
Damage
• Damage Ниво: Средно
• Полезен товар: Downloads файлове на заразения компютър.
• Причинява нестабилност на системата: Променя Master Boot Record (MBR)
Разпределение
• Ниво разпределение: Ниска
4. Вирусът за CMOS е компютър вирус, който има способността да инфектира или модифицира CMOS. Това може да означава, че дори ако твърдия диск се изтрие, вирусът все още има възможност за заразяване на компютъра, след като информацията се постави обратно на компютъра. Един добър пример за един вирус CMOS е вирусът AntiCMOS, което предизвиква заличаването или нулирането на CMOS.
Други вируси: CIH, или Чернобил вирус, който атакува на 26 април на всяка година, или вирусът Kriz, който атакува на 25 декември,. Но те също така имат характеристиките на скандалния вирус MTX през 2000-2001.

Айде стига толкоз. И въпреки всичко писано по-горе, мисля, че е доста трудно да се създаде вирус за BIOS. Не ми се е случвало да се заразя, но съм чувал за такива случаи. Водя си бележки понякога за любопитни неща, с които се сблъсквам.
цитирай
36. christ - Не знам дали фактологията е стигнала до теб, защото се получи обемист материал
06.04.2013 22:33
цитирай
37. ysmivka - Добрата новина е, че атаката е ограничена само до Windows базираните системи и по-основно потребители, които влизат в сайтовете от търсачки. А лошата новина е,
22.04.2015 16:59
То моя компютър е една съкровищница от информация, всички хакери и кракери ще си изпотрошат краката да го атакуват. Все пак, ще прощаваш умния въпрос, но как можеш да си извикаш сайт ако не чрез търсачка? Ако си го сложа в иконка по-различно ли е?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: terca
Категория: Лични дневници
Прочетен: 105694
Постинги: 117
Коментари: 288
Гласове: 472
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930